Strijd mee tegen dementie


De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Deze ziekte komt vaak voor bij ouderen, maar kan zich ook al op jonge leeftijd openbaren. Bij deze ziekte ontstaan eiwitophopingen in de hersenen waardoor het aantal hersencellen afneemt. De ziekte begint vaak met geheugenproblemen, en in de loop van de ziekte worden mensen steeds afhankelijker van hun omgeving en kunnen uiteindelijk niet meer zelfstandig functioneren.

Momenteel is er geen genezing mogelijk voor de ziekte van Alzheimer. Voor het ontwikkelen van behandelingsmogelijkheden is wetenschappelijk onderzoek essentieel. In het Alzheimercentrum Erasmus MCwordt hard gewerkt om dit doel te bereiken. Wij hebben jouw hulp hier hard bij nodig! Roei jij ook mee? 

Naast een sportieve prestatie is het natuurlijk ook de bedoeling dat er zoveel mogelijk geld ingezameld wordt voor wetenschappelijk onderzoek. In de eerste vijf edities van de Head First Race is ruim €100.000 bij elkaar geroeid voor wetenschappelijk onderzoek! Hiermee hebben de onderzoekers genetische analyses kunnen uitvoeren waarmee zij een nieuw gen hebben ontdekt dat een rol speelt bij het ontstaan van een bijzondere vorm van dementie. We zijn dus al een stap dichter bij de oplossing!

Voor meer informatie over Alzheimer kun je terecht op de website van Alzheimercentrum Erasmus MC.